Na vesnické prodejny dost často přispívají ze svého rozpočtu samotné obce (ať už přímo nějakou částkou nebo třeba symbolickým nájemným apod.), takže COOP na tom tak špatně zase není.
A také by bylo dobré vzít v potaz, kdo jsou zákazníci těchto vesnických prodejen - převážně lidé důchodového věku nebo invalidé, kteří za nákupy nedojíždějí jinam a ani jim nemá kdo jinde nakoupit. A ti nezřídka berou návštěvu prodejny jako svoji "sociální síť", kde pohovoří s personálem a jsou aspoň s někým v kontaktu. Udělat z toho výdejnu zboží není na zdejší poměry příliš šťastný nápad.
Netuším, jestli Coop si uvědomuje charakteristiku konečného zákazníka. Bez"lidské osádky" tohle fungovat nebude. Žiju na vesnici kde 33% obyvatel má 65 a více let. Coop prodejna se současnou otevírací dobou 8-12 bez obsluhy prostě zkrachuje a místo ní bude vietnamská večerka s použitelnou otevíračkou 6-22. Takže vlastně vylepšení.
To je smutnej příběh. Zas se skandinávci nepřišli dopředu poradit na diskuse v Čechách. A ten očividný nesmysl tam začali provozovat a ono se to ujalo. A zákazníci si to chválí.
Sice to podle všech odborníků nejde, ale zas se našel nějaký „blbec“, kterému to neřekli. A on to udělal. ;-)
Kdo to kdy slyšel, aby koňský provoz hnal nějaký motor. Vždyť to bude plašit koně!
Menší prodejny obvykle berou pečivo od místních menších pekařství, zatímco velké řetězce to vozí z Penamu. Manželka pochází z Rýmařova a tam je malá místní pekárna, která peče velmi chutné pečivo a luxusní vánočky. Jejich zboží ale v místním Penáči nebo Lídlu nenajdete, mají ho ale v menších potravinách na náměstí.
"Rýmařov je město, ne obec" No to je objev století... Co to mění na faktu, že místní pekárna dodává nikoliv do velkých řetězců, ale malých obchodů, včetně těch v okolních vesnicích? A že pro okolní vesnice dostupné velkoprodejny nabízí unifikovaný šunt?
Aby se mluvilo o místním produktu, asi to nemusí být zrovna z té jedné konkrétní vesnice, že... Nebo podle vás "místní produkt" je ohraničený čím? Hranicí obce? Koncem ulice?
Když chcete jiný příklad, tak přímo v Karlovicích je pekárna, která dodává do sousedního Vrbna pod Pradědem. Předpokládám, že byste mohl akceptovat, že to dává větší smysl, než vozit sem rohlíky z Penamácké fabriky v Rosicích u Brna...
A ptát se na rozinky z místních vinic, které překvapivě na horách nejsou, je stejně hloupá otázka, jako jestli je sýr z mléka místních krav opravdu místním produktem, když sůl potřebná na jeho osolení není ze zdejších solných dolů... Některé suroviny se prostě dovážejí, ale měla by být snaha využívat v maximální možné míře místní suroviny a místní práci. Vozit (nekvalitní) rohlíky přes celou republiku je prostě špatně...
Váš původní zcestný dotaz zněl, jestli je ve vesnici pekárna, když tazatel požadoval vyšší kvalitu produktů. Odpověď zní: není jediný důvod, proč by přímo ve vesnici musela být pekárna. Stačí, že místní obchod bere kvalitnější produkty z pekárny ze sousední vesnice nebo města a nevozí to z fabriky z druhého konce republiky tak, jako velké řetězce.
Rýmařov je město, ne obec (vesnice); narážel jsem na to, že by se na vesnici, kde se často neudrží ani potraviny drželo specializované pekařství.
No a pak jsem narážel na ty "místní zdroje". To si to pekařství vybírá zrno od místních sedláků a namele si je? A rozinky v té vánočce jsou z místních vinic, že? ;-)
Tohle je zjevně rozhodnutí od stolu nějakého "manažera" v Praze, který v žádné z těch prodejen nikdy v životě nebyl a místo analýzy cílové skupiny těch prodejen držel v ruce jen ekonomickou rozvahu bez platu prodavačů. Bude to podobný typ člověka jako místní diskutéři, kteří nechápou rozdíl mezi Penamem/United Bak(t)eries a nekoncernovými místními pekařstvími...
Nezbývá, než doufat, že se časem dočkáme podobného modelu jako v Německu, kde se aspoň drží lokální výrobci s prodejem přímo na "statku" a kdo chce kvalitní ovoce či zeleninu, nebo třeba i maso či pečivo, tak holt jede jednou za čas na venkov přímo k prodejci... Akorát s tím pečivem je to blbý, to není trvanlivé...