Na vesnické prodejny dost často přispívají ze svého rozpočtu samotné obce (ať už přímo nějakou částkou nebo třeba symbolickým nájemným apod.), takže COOP na tom tak špatně zase není.
A také by bylo dobré vzít v potaz, kdo jsou zákazníci těchto vesnických prodejen - převážně lidé důchodového věku nebo invalidé, kteří za nákupy nedojíždějí jinam a ani jim nemá kdo jinde nakoupit. A ti nezřídka berou návštěvu prodejny jako svoji "sociální síť", kde pohovoří s personálem a jsou aspoň s někým v kontaktu. Udělat z toho výdejnu zboží není na zdejší poměry příliš šťastný nápad.
Menší prodejny obvykle berou pečivo od místních menších pekařství, zatímco velké řetězce to vozí z Penamu. Manželka pochází z Rýmařova a tam je malá místní pekárna, která peče velmi chutné pečivo a luxusní vánočky. Jejich zboží ale v místním Penáči nebo Lídlu nenajdete, mají ho ale v menších potravinách na náměstí.
Rýmařov je město, ne obec (vesnice); narážel jsem na to, že by se na vesnici, kde se často neudrží ani potraviny drželo specializované pekařství.
No a pak jsem narážel na ty "místní zdroje". To si to pekařství vybírá zrno od místních sedláků a namele si je? A rozinky v té vánočce jsou z místních vinic, že? ;-)
"Rýmařov je město, ne obec" No to je objev století... Co to mění na faktu, že místní pekárna dodává nikoliv do velkých řetězců, ale malých obchodů, včetně těch v okolních vesnicích? A že pro okolní vesnice dostupné velkoprodejny nabízí unifikovaný šunt?
Aby se mluvilo o místním produktu, asi to nemusí být zrovna z té jedné konkrétní vesnice, že... Nebo podle vás "místní produkt" je ohraničený čím? Hranicí obce? Koncem ulice?
Když chcete jiný příklad, tak přímo v Karlovicích je pekárna, která dodává do sousedního Vrbna pod Pradědem. Předpokládám, že byste mohl akceptovat, že to dává větší smysl, než vozit sem rohlíky z Penamácké fabriky v Rosicích u Brna...
A ptát se na rozinky z místních vinic, které překvapivě na horách nejsou, je stejně hloupá otázka, jako jestli je sýr z mléka místních krav opravdu místním produktem, když sůl potřebná na jeho osolení není ze zdejších solných dolů... Některé suroviny se prostě dovážejí, ale měla by být snaha využívat v maximální možné míře místní suroviny a místní práci. Vozit (nekvalitní) rohlíky přes celou republiku je prostě špatně...
Váš původní zcestný dotaz zněl, jestli je ve vesnici pekárna, když tazatel požadoval vyšší kvalitu produktů. Odpověď zní: není jediný důvod, proč by přímo ve vesnici musela být pekárna. Stačí, že místní obchod bere kvalitnější produkty z pekárny ze sousední vesnice nebo města a nevozí to z fabriky z druhého konce republiky tak, jako velké řetězce.
Netuším, jestli Coop si uvědomuje charakteristiku konečného zákazníka. Bez"lidské osádky" tohle fungovat nebude. Žiju na vesnici kde 33% obyvatel má 65 a více let. Coop prodejna se současnou otevírací dobou 8-12 bez obsluhy prostě zkrachuje a místo ní bude vietnamská večerka s použitelnou otevíračkou 6-22. Takže vlastně vylepšení.
Tohle je zjevně rozhodnutí od stolu nějakého "manažera" v Praze, který v žádné z těch prodejen nikdy v životě nebyl a místo analýzy cílové skupiny těch prodejen držel v ruce jen ekonomickou rozvahu bez platu prodavačů. Bude to podobný typ člověka jako místní diskutéři, kteří nechápou rozdíl mezi Penamem/United Bak(t)eries a nekoncernovými místními pekařstvími...
Nezbývá, než doufat, že se časem dočkáme podobného modelu jako v Německu, kde se aspoň drží lokální výrobci s prodejem přímo na "statku" a kdo chce kvalitní ovoce či zeleninu, nebo třeba i maso či pečivo, tak holt jede jednou za čas na venkov přímo k prodejci... Akorát s tím pečivem je to blbý, to není trvanlivé...
To je smutnej příběh. Zas se skandinávci nepřišli dopředu poradit na diskuse v Čechách. A ten očividný nesmysl tam začali provozovat a ono se to ujalo. A zákazníci si to chválí.
Sice to podle všech odborníků nejde, ale zas se našel nějaký „blbec“, kterému to neřekli. A on to udělal. ;-)
Kdo to kdy slyšel, aby koňský provoz hnal nějaký motor. Vždyť to bude plašit koně!