Doporučuji si přečíst článek o tom, co všechno musí splňovat živnostník - taxikář a co je u těchto nových služeb ignorováno: http://www.mesec.cz/clanky/mesic-taxikarem-formality-regulace-a-hrozba-pokut/
Řešením je tedy snížit požadavky na provozovatele taxi a srovnat tak podmínky těchto služeb. Pak by se vidělo, kdo je lepší a kdo jen obchází zákony a díky tomu má menší náklady i ceny.
Představte si dvě restaurace. Jedna musí splňovat všechny možné předpisy týkající se kuchyně, prostorů pro zákazníky, hospodaření s odpady... Je průběžně kontrolována, lidé přezkušováni ze znalostí a za každý prohřešek přijde pokuta, někdy až likvidační výše.
A druhá je provozována bez jakýchkoliv kontrol. Nemusí mít kuchyň v nerezu, nemusí splňovat ani žádné další podmínky, jen musí mít perzonál hygienický průkaz (řidičák).
Obě restaurace vaří stejně kvalitně.
Kdo asi bude mít nižší ceny a kdo bude motivován podvádět na daních, aby velké vstupní náklady byl schopen uhradit.
A to je asi rozdíl mezi taxi a Uber.
Teď už zbývá jen vysvětlit proč po 25 letech kontrol končí různé testy taxikářů úředníky či novinářu v turisticky zajímavých lokalitách končí tím, že testované okradli úplně všichni. A naši zcela kontrolovaní taxikáři už to dotáhli i do průvodců. Přičemž řivydělávači si to dovolí minimálně, protože skrze tu appku prostě nejsou zdaleka tak anonymní jako taxikáři - takže jak s nimi začne být nespokojenost, mají utrum.
Zkuste si vzít zcela regulovaný a kontrolovaný taxík na letišti...