Zapomínáte na pořady o vaření! :-)
Mimochodem, a začínám se obávát o zdraví jednoho zde přítomného diskutujícího (a všech jeho identit), dneska během reklamní pauzy při vysílání Ulice byla upoutávka na zítřejší show Jirky Babicy a bude tam Jaroslav Sapík, viz:
http://www.super.cz/17052-pohlreichu-budes-v-soku-jeden-z-nejslavnejsich-ceskych-kucharu-pochvalil-babicu-a-dal-mu-medaili.html
Jen doufám, že zase nebude vařit nějaké "ovocné knedlíky"
No nepomlouvejte tu pana Babicu před panem Pickem, Bochem a Tomkem, nebo vám jeho pokrmy nacpou do vaší svačiny a svátky strávíte v nemocnici. Ale vyplodili tu za večer neskutečné bláboly, ale člověk se aspoň zasměje tomu, jak se takoví lidé umí dát rychle do kupy a vytvořit dojem, že kromě nich jsou všichni ostatní divní. Radši ani nechci vidět, co budou mít pánové na štědrovečerní večeři. Asi kapra v prejtovém obalu a bramborový salát s kokosovým mlékem a skořicí. Dobrou chuť!
Pan Sapík to asi nemá v hlavě moc v pořádku, ale vaří dobře :-D Jinak to, že Babica od něj dostal ten metál, se píše i v Týdeníku Televize. Bez ohledu ale na jeho přehmat vidíte, že se o něm píše jako o největší kapacitě v Česku a že jeho ocenění něco znamená. Spíš jde ale o to, že si zvykl na slávu a poté, co jim Prima neprodloužila natáčení Česka na talíři, tak se mstí. Jinak si jeho krok vysvětlit neumím, nechápu, proč by si jinak kazil takovou reputaci, protože takoví mistři nějaké patlaly opravdu neoceňují.
Naštěstí jsem Víťo měl možnost poznat i mladí, kteří se učili třeba od svých babiček. Teď mám na mysli sedmnáctiletou dcerku mého známého, která byla od mala zapálená učit se od své babičky a když nám holčina párkrát vařila na chalupě, tak člověk nechápal. Když jsme se jí ptali na její názor na přehršle těchto specialistů z tv, tak se pouze usmála a mávnula rukou. Řekla, že mají ve třídě takových mladých odborníků spoustu, co je ovlivní televize, fanoušci na facebooku a po škole jdou vždy nakonec do fastfoodu. Neuděláme nic. Na internetu potom čteme jejich hafo zkušeností ze všech oborů. :-)
Promiň, ale to je trochu trapný. Mě je úplně jedno, kdo si co strká do úst, ale co má nějákej Tomek společného s Babicou, to opravdu nechápu. Ztráta času to rozebírat. A upřímně: Pokud budu mít jiný názor, tak se v životě neponížím k tomu, abych urážel něčí kuchyň. V životě si tu nic nejedl, tak jestli soudíš kuchyň podle teenagerů, kteří umí vařit pouze skrz obrazovku nebo zda-li to má být msta za to, že má člověk jiný názor, tak je to ubohé. Přiznám se, že mě tento způsob výměny názorů hodně mrzí. Připadá mi to diskutéry, kteří neumí tolerovat jiný názor a když nemají rozumný argument pravidelně začnou: 1) s pravopisem, 2) osočováním neschopnosti druhého, 3) zakomplexovaností. Nemám teď na mysli Tebe, ale tito diskutéři mají dle mého velký problém se svou osobností. A to nemyslím vůbec ve zlém či urážku. A na štědrovečerní večeři máme dva druhy vepřových řízků (krkovice a kotleta), potom smetanovou klobásu. A pokud to někomu nechutná, je mi to naprostá putna. My si budeme jíst co nám chutná a né, co nám v rámci mediálních výplacháren radí odborníci, kdy je pomalu každý specialista přes žrádlo. A víš jak to je, kdo je v diskuzi rádoby největší machr přes jídlo, umí ve skutečnosti velký ho*no. Teď opět nemám na mysli nikoho konkrétního.
To jsme celí my, abychom vytvořili dojem, že kromě nás jsou všichni ostatní divní, tak jsme přemluvili Jaroslava Sapíka, aby panu Babicovi (jehož pořad, a to ještě jen asi 10 minut, jsem si v sobotu pustil poprvé v životě) předal kuchařský metál! :-D
To já si dám na Štědrý večer smaženého kapra. Jindy v roce ho nejím (ač mi chutná, ale aby nezevšedněl), tak už se na něj těším. Ikdyž chápu, že to není free, cool ani in :-)
A progresivní mladý divák si dá Filet z candáta se šťouchaným bramborem a petrželovou omáčkou (http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-vanocni-priloha/129158/stedrovecerni-menu-zdenka-pohlreicha.html) nebo něco italského (http://ona.idnes.cz/vanocni-menu-podle-emanuela-ridiho-i-v-italii-vecerime-rybu-po2-/recepty.aspx?c=A101216_215314_recepty_jup) a k tomu si pustí Grimma a Teorii velkého třesku na Coolu :-)
Smetanová, nebo vinná klobása je u nás také vánoční tradice, pro mě nejoblíbenější část masitých pokrmů, kapra vůbec nemusím a řízky mám rád hlavně telecí. Škoda, že se ta tradice klobás dodržuje pouze na severu a celkově pohraničních částech republiky. Je to původem německá tradice, která se právě do těchto částí dostala a udržela, ale Pražáci, Moraváci a o Slovácích nemluvím, se vždy velmi diví, že vinná klobása je součást štědrovečerní tabule!