Nevím, kde nakupujete vy. Moje vločky jsou vždy OK, totéž oříšky :) Za kvalitu mi ručí obchodník, který mi suroviny prodal. Obvykle tedy nějaký ten obchod nebo supermarket. Nevidím v tom rozdíl.
Já neříkám, že je třeba šetřit za každou cenu. Ale pokud někdo cenu řeší (jako předřečník s emco), pak se nabízí domácí musli jako první varianta. V obchodě koupím vločky (cca 12kč / 500 g), přidám pytlík oříšků, rozinek, sušených banánů, slunečnic, co mě napadne. Většinou mám stejně takové věci doma v polici.
Plus ušetřím na tubusu a poštovném, přesně, jak říkáte.
Svou práci do ceny nepočítám, jednoduše proto, že mě to baví a rád vařím. Ostatně, kolik času taková krabice musli potřebuje? 10 minut, než se rozhoupu, co vlastně otevřít a vsypat? 20 minut, když chci musli zapečené a musím přidat i tekuté přísady a strčit do trouby?
Obecně se mi mixit líbí, fandím jim, jen nejsem cílová skupina.
Dost pochybuju, že vlastní výroba přijde levněji.
Najít suroviny, dojednat nákup surovin (aby jses dostal na rozumnou jednotkovou cenu, budeš muset vzít pytel ... pak budeš rok jíst to samé), skladování, ztráty a pak hlavně čas, na který všichni tak trochu nepamatují. Protože míchání mysli není můj koníček, tak budu počítat hodinovou sazbu 150 Kč /hodinu (čti 25 000 kč čistého) ... = jeden tubus zatraceně drahý.
A co steaky, nebude dobré v rámci ceny a kvality chovat vlastní bejky ? Nebo vyrábět vlastní papír a kartáčky na zuby ? .. inu jsme stále národ kutilů.
tdvorak: kdo vám zaručí kvalitu toho produktu? Koupíte si nějaké vločky ty můžou být krásně zatuchlé atd. O ovoci či oříškách se dá říci to samé a cenově si nemyslím,že by to vycházelo levněji než toto. Nezapomeňte,že v té ceně máte drahej obal,protože ten tubus je podle mě ukrutně drahej a dopravu. Emco už vzhledem ke kvalitě je cenově pochopitelně někde jinde.
To je asi tak, jak zblblé bio matky a studentky různých FSS blbnou s domácím chlebem, kváskem apod. (nemluvě o těch zoufalcích, co si koupí eta pekárnu, hotovou směs a myslím si že mají domácí chleba "bez chemie").
Když si spočítám, kolik to stojí času, tak vyjde o dost levněji si zaskočit k vyzkoušenému pekaři do malé pekárny a koupit si ho tam za 30 - 40 Kč a ještě přibrat něco dobrého. A ať mi bio matky a spol. netvrdí, že to nejde. 99% z nich se rekrutuje ve velkých městech, kde na výběr je. Tak můžou sednout na ten svůj sluníčkovej bicykl a jet pro chleba místo vymýšlení kravin v neziskovkách ;-) ;-)
Cituji ze složení takových Emco musli a přeji dobrou chuť: "ovesné vločky, cukr, rostlinný olej, extrudát (kukuřičná mouka, kukuřičná krupice, pšeničná mouka), extrudovaná kukuřičná mouka, pšenická mouka, mandle (3 %), pšeničný škrob, jahody (1 %), přírodně identické aroma, sůl, antioxidant".
Pokud jde o dobrou cenu a kvalitu, tak si jednoduše musli vyrobte svoje. Budete mít absolutní kontrolu nad obsahem, typem a původem surovin (ze které země, bio/nebio). Nečekáte na doručení balíčku poštou. Cena bude násobně nižší, než hotové směsi. A práce je to půl hodinky u normálního musli, o trochu déle u zapečené varianty (používám kokosové mléko + řepný sirob, třinový cukr nebo med).