Antimonopolni urady jsou dukazem maximalne toho, ze proregulacnich moulu s vasim nazorem je vetsi nez male mnozstvi, niceho jineho.
Pokud meziclanky zvysuji ceny, nic vam nebrani je vypustit, a zalozit si svuj obchodni retezec, ktery ty ostatni prevalcuje cenami i kvalitou. Prestante tu blabolit a jdete si pravdivost svych reci overit v praxi!
Ty kartely nejsou moje chimera. Antimonopolni urady neexistuji pro legraci. Jsou dukazem, ze samotny trh ma sve mantinely. Dalsi priklad je ten rybolov, jak sam uznavate.
V dnesni dobe ty meziclanky (zpracovatele a dopravci) zbytecne zvysuji ceny. Budoucnost podle me patri lokalni produkci a spotrebe, coz je prirozeny stav. Bud se k tomu dospeje vyvojem nebo celkovym kolapsem.
To, ze zrovna vy mate to stesti, neni az tak smerodatne. Z diskuse vyplyva, ze vase zkusenost je mensinova.
Vy si pořád budete mlít svou o kartelech a spiknutích. Jak jste se v článku mohl dočíst, jde o ekonomiku. Co se týče mezičlánků, ty nevznikly kvůli tomu aby se zboží zdražilo, ale aby se paradoxně ušetřilo.
Mimochodem, článek je dobrý, ale tendenční. Bohužel, novináři mají ve zvyku, když už něco zkritizovat, tak pořádně. Třeba co se toho ovoce a zeleniny týče, na nahnilé věci já osobně narazím jen výjmečně.
Dobry clanek. Kde je tedy zakopan pes? Jako hlavni faktory vidim likvidaci domaci produkce vstupem do EU (meli jsme se stat odbytistem Evropy, ale nasi politici o tom svorne a taktne mlceli), temer monopolni chovani retezcu (kartel?), maly vliv spotrebitelskych organizaci, COI, antimonopolniho uradu a medii (kdyz uz se neco odhali a uverejni, rychle to vysumi a vse jede ve starych kolejich).
A ten nejhlavnejsi? Nizka kupni sila (30% zapadni Evropy pri srovnatelnych cenach). Jako cestu vidim omezeni drahych meziclanku smerem k primemu prodeji (trznice, firemni prodejny).
> Nejlevnější špekáčky, které stojí 61,50, tedy zhruba tolik jako v Německu, mají pouhých 27 procent masa!
Videl jsem recepturu parku, kde nebylo maso zadne.
Kdyby CC premyslela, zavedla by tu NC paralelne a pockala si na vyber zakazniku.
s Bursikem si nedovedu predstavit zadnou korektni debatu, jen maly problem je, ze pan Bursik nehaji zajmy ekologie, stejne jako je nehaji zastanci biopaliv a jinych nesmyslu
skutecna ekologie je jinde a stejne jako ODS neni pravicova, cssd neni levicova, tak bursik NENI zeleny
Jsem si zcela jistý, že i v levném salámu je tak malý podíl krys, že ho nepoznám, a téměř nulový podíl hoven. Ale na jiné téma - kdyby ho zákazník takový, jaký je, nechtěl, tak by takových nebyly tři čtvrtiny uzeninového pultu v každém supermarketu. Lidé to tak prostě chtějí, zvykli si na mleté krysy, a dávat 200 či dokonce 400 Kč za kilo salámu bez krys jim připadá jako neskutečná a zbytečná ztráta peněz.
Ale jestli chcete regulaci, rád vám přikážu, že jediná voda, kterou smíte použít, byť ke splachování záchoda, je evian ve skle, stejně tak vám zakážu si koupit auto pod 3 miliony (když nechcete platit za kvalitu, tak si choďte, podle svých vlastních argumentů, pěšky), a než bydlet v domě pod 10 mega, to přece radši budete v souladu se zákonem o kvalitě života s nákupním vozíkem přespávat pod mostem, že?
Taky máte rádi Magnum? Tak poslyšte historku, kterou mi pod podmínkou přísného utajení identity vyprávěl manažer jedné potravinářské firmy. „Kdysi dávno uvedl Unilever svou vlajkovou loď na český trh v původní receptuře - poctivé a smetanové. Pak zkusili nanuk ošidit - mléčné tuky nahradili rostlinnými - a při zkušebních ochutnávkách s překvapením zjistili, že Češi nic nepoznali. Kokosový olej samozřejmě není nic škodlivého, ale ve smetanové zmrzlině bychom ho asi nečekali. Celou recepturu to přitom významně zlevní."
Podobným praktikám se elegantně říká „optimalizace receptury" a právě ony jsou důvodem, proč nám v zahraničí leckdy chutná víc než doma. V potravinářské branži přitom neexistuje nic běžnějšího, než zahušťovat jogurt škrobem, nahradit kakao ztuženým tukem, česnekové stroužky pastou a namísto pekanových ořechů přidat do produktu ty levnější, vlašské. „Venku by si to zákazník nenechal líbit, u nás to naopak nepřímo vyžaduje. Chce ty nejlevnější potraviny a těžko může čekat, že si za pět korun koupí uherák," říká mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová a přidává historku, kterou jí vyprávěl známý uzenář. „Šunky, která by se ani šunka jmenovat neměla, protože obsahuje jen 40 % masa, prý prodají stovky tun, kdežto tu opravdovou by téměř nemuseli vyrábět."
„Kvalitní věci se k nám vůbec nevozí. Dodavatelé vědí, že by to tady nikdo nekoupil.
Pokusů obrovskou moc řetězců omezit byla spousta. Podle mnohých odborníků je ale jakákoli regulace kontraproduktivní. „Ve Francii mají takzvaný Galandův zákon, dle kterého nesmí dodavatel jít pod doporučenou cenu, to znamená stejnou cenu pro Lidl i pro malého obchodníka. Dopadlo to tak, že řetězce dostávají marži formou zpětných bonusů. Doporučená cena je třeba deset eur, ale dodavatelé jim zpátky posílají čtyři. Stát tak vlastně řetězcům garantuje 40% marži," popisuje Perutka, který francouzský trh dobře zná.
Jak už bylo řečeno, větší moc než stát mají ve svých rukou spotřebitelé, Tedy podle manažerské terminologie „většinový zákazník": jeho přáními se totiž řídí všichni výrobci i obchodníci. „Pořádáme ochutnávky, focus groups, vyhodnocujeme podněty ze spotřebitelských linek. Sortiment i třeba chuťové profily jsou odrazem toho, co si lidé přejí," shrnuje například mluvčí české pobočky největší potravinářské firmy světa Nestlé Martin Walter. Až podle tohoto pravidla přestane „většinovému zákazníkovi" stačit shnilá zelenina, ošizené uzeniny, mléčné výrobky plné éček, a začne požadovat větší šíři sortimentu, výrobci i prodejci se prostě budou muset zlepšit. Tak si na to vzpomeňte třeba hned na příštím nákupu.
Pred 1/4 rokem jsem poslouchal diskuzi Bursika s nekym z druhe strany barikady. Ten clovek si chtel koupit do sklepa kam chodi 1x mesicne na 2 minuty zarovku za 9 Kc. Bursik mu vysvetloval ze to nema chtit a ze je pro nej lepsi kdyz takova zarovka nepujde koupit a ze on se o to postaral.
Ja si vubec nedovedu predstavit korektni diskuze na takoveto temata.
Co se týče toho toho obchodu na i.p., to je skutečně vybraný vzorek. Uvedu Vám lepší. Co se kvality ovoce a zeleniny týče, nevidím rozdíl mezi českým a skotským Tescem.
Obyvatelstvo jednoduše na kvalitnější potraviny nemá (a pokud má, rádo je utratí za něco jiného než žrádlo). Vy možná máte vysoký plat, ale rodina s dětmi je ráda že tyhle náhražky existují. Jenže Vy nepochopíte, že kvalitní surovina stojí slušné peníze a nemáte šanci jí koupit levně. Pokud si myslíte že rodiny mají na to aby na kase dvojnásobek dnešní částky, řekněte jim to osobně do očí ...
Co se poslední věty týče, je mi z ní smutno. Nařídit, zakázat. Lidé jako Vy zkurvili demokracii ze které se stala diktatůra hajzlů kteří si myslí že všechno vědí lépe, takže mohou rozhodovat za ostatní. Nepochopíte třeba že jedení levné potraviny je věcí peněženky a vůle, zatímco na reklamu u dálnice musíte čumnět chca nechca. Zásadní rozdíl, kdy se o zákazu může uvažovat aniž by byla narušena svoboda. Jak známo, má svoboda končí tam kde začíná tvá.
když už melete páté přes deváté, tak zákazy reklamy např. podél dálnich jsou v některých západních zemích ... a demokracie je tam asi trochu lepší než u nás, že? ...
levné potraviny bych nezakazoval, jen ty závadné - ty levné a kvalitní jsem právě našel v zahraničí zcela běžně a naopak i u drahých u nás mám problém s kvalitou... typicky u ovoce a zeleniny, vůbec nejhorší jaké jsem kde koupil byl překvapivě jeden z nejdražších obchodů nedaleko Ipáku :)
mnohé gumy si myslí, že ty dražší asi již zpracované do jídel závadné nejsou, ale já vím, kde nakupují nejluxusnější pražské hotely a restaurace, takže se takovým hlupáčkům můžu jen smát.. a např. citrónovou štávu z chemií nasáklých a přesto flekatých a nemocných citrónů vám ze srdce přeji za ty blbý keci tady a jen mě těší, když vidím jak se ti živí ta prasata, co tohle svým hlasováním dopustila..
celkově by společnost na těch kvalitních potravinách samozřejmě stejně neztratila, odpadly by některé alergie, zvýšila by se pracovní výkonost i schopnost se učit, obyvatelstvo by bylo zdravější atd.
zákaz shitovních potravin je jednoznačným příkladem užitečné regulace, stejně jako zákaz vražd či jen kopanců do kolemjdoucích...
Netvrdím že jsem ekonomický génius, ale myslím si, že je prakticky nemožné Vám vysvětlit určité základní ekonomické závislosti, tak se o to ani nebudu pokoušet.
Mimochodem, věta obvykle začíná velkým písmenem a končí nějakým znakem typu "?.!".
S tím zákazem to musíte brát v souvislostech. Něco jiného jsou pravidla nutná pro společnost (tj. zákaz vraždy či distribuce závadných potravin), něco jiného je zákaz věcí které subjektivně vadí (zákaz marihuany nebo levných potravin).
Jestli se Vám nelíbí marketing, zakažte ho :-).
pitomost, stejná jako tvrdit, že zákaz vraždy nepatří do svobodné společnosti,....
když mluvíte o tom přání zákazníka, proč se neprodává tedy pod skutečnými jmény, např. místo salámu na rovinu pomleté krysy a hovna a mouka ? povím vám proč: protože to není přání zákazníka
to jsou lži, sprosté lži, znám ty samé lidi, kteří žili u nás a v zahraničí a co nakupovali byl velký rozdíl, z podstatného důvodu: kvalitní zboží se v českých (stejných obchodech) a dokonce mnohdy i ve stejně označených baleních nevyskytovalo a mnohdy se prodávalo i to méně kvalitní ještě dráž.. a nebylo to volbou těchto lidí, ale volbou nejmenšího zla z možného na výběr..
a nejedná se jen o potraviny, stejné je to s textilem a dokonce i drogistickými výrobky a kdo ví čim dalším...
a podotýkám, že to nebylo ani ekonomickou situací těchto jedinců, protože a teď se podrž, ta cena v zahraničí nebyla vyšší.. zejména u textilu dokonce kolikrát i MNOHEM NIŽŠÍ... tedy jednoznačně za tím stojí kartely a rozporcování evropy na země, kde se kvalita smí prodávat a kde nikoliv..... (toto není žádná paranoia, mám informace od velkoobchodníků potravin, takže moc dobře vím, co tam je za situaci)
to drží všechny obchoďáky, téměř jedinej kdo to narušuje v zelenině jsou někteří vietnamci..
a jsem pro onen návrh zákazu a kontroly: toto je naše země a polojedovaté, jedovaté potraviny a nedozrálé podvyživené blafy si tu nepřejeme... PRO NIKOHO
nevím proč bysme měli žrát čím dál hůře, když technický pokrok jde dopředu, když máme nezaměstnané a půdu ležící ladem, ať se trh přizpůsobí naší realitě a kdo chce shit prodávat ať odsud vypadne.. není tu vítán.
Kdyby kvůli ničemu, tak už kvůli dětem, kterým to kupují rodiče a nemají šanci ty sračky ovlivnit.
Pryč už konečně s těmi šmejdy. A pryč s těmi jako vy, kdo místo, aby táhli za jeden provaz, tak se ještě pouštějí do těch, kdo proti tomu vystupují.
úplně směšné pak je v praze potkávat ty pitomoučké politiky s nákupními košíky a vidět že žerou ty sajrajty, co tady povolili prodávat..
Jak už odpověděl Mablung (díky) - slova "zákaz" a "volný trh" se do jednoho postoje hodí asi stejně jako "hitler" a "svoboda".
Pokud byste skutečně direktivně zakázal vyrábět salámy z náhražkových surovin, odříznete většinu, která je s jejich kvalitou spokojena, a víc platit nechce, od jejich preferovaného výrobku, a vznike: 1) černý trh s levnými salámy, 2) výrobci budou vymýšlet finty jak salám naplnit jinými plnivy než těmi zakázanými (aby nepřišli o zákazníky, kteří těch 200 dát nechtějí), a v horším případě ti, kteří jsou dostatečně velcí, uplatí kontrolní úředníky aby mohli ony sra*ky dál produkovat díky nějaké výjimce - čímž se akorát zbaví drobné konkurence pro kterou je výše standardního euroúplatku likvidační. Anebo 3) pojmenují svůj výrobek jako sojová směs s příchutí loveckého salámu a nezmění se nic.
O tohle se postará trh - aby vyhověl přání zákazníka. Vždycky. A jestli chcete měnit přání zákazníka, pak tomu ale neříkejte svoboda nebo demokracie.
NIKDY, prosím nikdy nepoužívejte v jednom příspěvku "chci zákazy" a "o to se postará trh". Zní to strašně.
Trh se stará o to aby lidé dostali takové potraviny jaké chtějí. Pokud se Vám něco nelíbí, najděte si obchodníky kteří se orientují na Váš tržní segment. Ale komunistické zákazy sis trčte tam kam ani EU nos nestrká
Proto je nutno zakázat výrobu a prodej oněch "sra*ek za 150"... pak cena toho salámu za 400 velmi rychle spadne na 200, protože za 400 si ho nikdo nekoupí.
Na fakt, že zákazník se orientuje především podle ceny, přece nelze reagovat snížením kvality výrobku, nýbrž snížením ceny. Pokud někdo musí mermomocí mít salám, rád zaplatí i 200 Kč, pokud nebude mít na výběr z laciných "jakobysalámů".
Bohatě postačí obnovit striktní potravinářské normy a zavést minimální kvalitu, pod kterou výrobce nesmí klesnout. O zbytek se pak už postará trh.
Pokud si hypermarket vynuti extranizkou vykupni cenu od pestitele a vzpaeti nasadi nerealnou marzi, tak to tak dopadne. Ale porad zustava trznice s produkty mistnich pestitelu.
Kvalitní věci pořád jsou, jenže je v regálech uvidíte, zanadáváte si jak někdo může za salám chtít 400/kilo, koupíte si sra*ku za 150, a příště už tam ten kvalitní nebude - proč taky, nikdo ho nekupoval. Takhle přicházíte o výběr kvalitního zboží, ty "zlé" korporace vám dávají přesně to co chcete a platíte.