vyřešit jen logistiku? I pro tesco tohle by velký problém rozjet.
Ekonomicky to nebude vycházet ještě tak 3, 4 roky nejméně. Za velkou vodou tenhle obchodní model dobře funguje, od českých zákazníků je o tohle zájem a velice rychle to začnou využívat třeba restaurace.
Tesco má trochu nevýhodu v tom, že musí prodávat pouze svůj sortiment. Vidím tady třeba možnost v prodeji prémiových potravin, na jedné straně mám ověřeného malododavatele nějaké suroviny a na druhé straně firmu, která je schopná mi to pravidelně dovážet aniž bych musel složitě řešit kurýra/zaměstnance pro každou surovinu.
Možná proto, že cena potravin je na Rohlíku prakticky totožná s cenou potravin ve velkoobchodě / Makru, liší se maximálně o 5% u většiny běžných položek? Navíc je tam spousta ušetřeného času s logistikou směrem do restaurací, byť to samo Makro například nabízí, ale za vyšší ceny. Ale určitě to není cíl Rohlíku, to je pravda. Přemýšlejte, než něco vyplivnete do diskuze :)
aha, tak je se podivuji nad tim, proc by restaurace odebirala drazsi zbozi od rohliku a vy reagujete, ze vlastne neni drazsi ikdyz mozna je a placnete nejakou cifru 5%. coz je podle vas ale vyvazeno usetrenym casem a logistikou, kterou maji ovsem i ostatni velkoobchody. no zakoncite to tim, ze rohliku o restaurace vlastne nejde. na co tedy reagujete?
a vy po me chcete abych premyslel nez neco napisu? ta vedra vam nedelaji evidentne dobre.
Co je lepší pro restauraci, pokud jí budou chybět suroviny např. z důvodu neočekávané vyšší poptávky? Neprodávat minimálně den dva nebo přes celý víkend než přijede velkoobchod nebo majitel sjede do Makra to co zákazníci chtějí nebo zaplatit o pár kaček víc a mít to za pár desítek minut v hospodě a přihodit si místo 100% přirážky "jen" 85%? Navíc pokud to bude restaurace se slušným odběrem, určitě nebude nakupovat za "webové" ceny. Ono restaurace není supermarket, kvůli kterýmu třeba pekárna drží nonstop v pohotovosti ambulanta, když si Albert vymyslí, že chce v neděli bednu rohlíků navíc
Ty asi moc nevíš, jak funguje logistika velkoobchodů z potravinama, že ne? Najdi mi nějaký, který mi do restaurace přiveze objednávku do hodiny a půl a pak se můžeme bavit. Ideálně třeba odpoledne. I ve velkých městech můžeš být rád, když to bude do 24h. Možná někde, kde je VO v místě a objednáš brzo ráno, tak ti to odpoledne zavezou. Jinak bez šance nebo třeba o víkendu.
Prvne si kazdy pestoval a choval, co potreboval a byl sobestacny. Pak si castecne pestoval, castecne choval a zbytek koupil na trzisti. Dneska uz je lidem zatezko mit na zahrade 2-3 slepice a nadavaj na mrnavy drahy vajicka z genetickych monster krmenych kdovi cim. Ted jeste lidi vedi, kde je supermarket a v nouzi ho mohou prijit vyrabovat. Ve svete online jidla staci sluzbu zablokovat, mesto obklicit a nagelovani vychcipaj hlady. Jenze to je zamer a dlouhodoba strategie, fakt smekam.
Me to proste ekonomicky nevychazi. Chapu Tesco, kteremu stacilo vyresit jen logistiku. Podobne to mely asi i potravinydomu, ktere to postavili na zazemi regionalniho potravinarskeho velkoobchodu. Jak se tomu ale chce smysluplne postavit dalsi konkurence v podobe kolonialu nebo rohliku, kde zadne potravinove skladove zazemi neni a musi se stavit na zelene louce?
Potraviny maji neprijemnou vlastnost v podobe kratke trvanlivosti a tedy se musi tocit dost rychle. iTesco i potravinydomu v tom vlastne pomahaji svemu materskemu byznysu. Ty ostatni ceka nelehky ukol dosahnout dostatecne obratkovosti zbozi a zejmena ze zacatku toho budou podle me vyhazovat pomerne dost
Hospodarske vysledky uvidime asi az za rok, jestli je podle zakona zverejni..ale jsem na ne docela zvedavy.