Ty asi moc nevíš, jak funguje logistika velkoobchodů z potravinama, že ne? Najdi mi nějaký, který mi do restaurace přiveze objednávku do hodiny a půl a pak se můžeme bavit. Ideálně třeba odpoledne. I ve velkých městech můžeš být rád, když to bude do 24h. Možná někde, kde je VO v místě a objednáš brzo ráno, tak ti to odpoledne zavezou. Jinak bez šance nebo třeba o víkendu.
Co je lepší pro restauraci, pokud jí budou chybět suroviny např. z důvodu neočekávané vyšší poptávky? Neprodávat minimálně den dva nebo přes celý víkend než přijede velkoobchod nebo majitel sjede do Makra to co zákazníci chtějí nebo zaplatit o pár kaček víc a mít to za pár desítek minut v hospodě a přihodit si místo 100% přirážky "jen" 85%? Navíc pokud to bude restaurace se slušným odběrem, určitě nebude nakupovat za "webové" ceny. Ono restaurace není supermarket, kvůli kterýmu třeba pekárna drží nonstop v pohotovosti ambulanta, když si Albert vymyslí, že chce v neděli bednu rohlíků navíc
aha, tak je se podivuji nad tim, proc by restaurace odebirala drazsi zbozi od rohliku a vy reagujete, ze vlastne neni drazsi ikdyz mozna je a placnete nejakou cifru 5%. coz je podle vas ale vyvazeno usetrenym casem a logistikou, kterou maji ovsem i ostatni velkoobchody. no zakoncite to tim, ze rohliku o restaurace vlastne nejde. na co tedy reagujete?
a vy po me chcete abych premyslel nez neco napisu? ta vedra vam nedelaji evidentne dobre.
Možná proto, že cena potravin je na Rohlíku prakticky totožná s cenou potravin ve velkoobchodě / Makru, liší se maximálně o 5% u většiny běžných položek? Navíc je tam spousta ušetřeného času s logistikou směrem do restaurací, byť to samo Makro například nabízí, ale za vyšší ceny. Ale určitě to není cíl Rohlíku, to je pravda. Přemýšlejte, než něco vyplivnete do diskuze :)
vyřešit jen logistiku? I pro tesco tohle by velký problém rozjet.
Ekonomicky to nebude vycházet ještě tak 3, 4 roky nejméně. Za velkou vodou tenhle obchodní model dobře funguje, od českých zákazníků je o tohle zájem a velice rychle to začnou využívat třeba restaurace.
Tesco má trochu nevýhodu v tom, že musí prodávat pouze svůj sortiment. Vidím tady třeba možnost v prodeji prémiových potravin, na jedné straně mám ověřeného malododavatele nějaké suroviny a na druhé straně firmu, která je schopná mi to pravidelně dovážet aniž bych musel složitě řešit kurýra/zaměstnance pro každou surovinu.
Me to proste ekonomicky nevychazi. Chapu Tesco, kteremu stacilo vyresit jen logistiku. Podobne to mely asi i potravinydomu, ktere to postavili na zazemi regionalniho potravinarskeho velkoobchodu. Jak se tomu ale chce smysluplne postavit dalsi konkurence v podobe kolonialu nebo rohliku, kde zadne potravinove skladove zazemi neni a musi se stavit na zelene louce?
Potraviny maji neprijemnou vlastnost v podobe kratke trvanlivosti a tedy se musi tocit dost rychle. iTesco i potravinydomu v tom vlastne pomahaji svemu materskemu byznysu. Ty ostatni ceka nelehky ukol dosahnout dostatecne obratkovosti zbozi a zejmena ze zacatku toho budou podle me vyhazovat pomerne dost
Hospodarske vysledky uvidime asi az za rok, jestli je podle zakona zverejni..ale jsem na ne docela zvedavy.
Prvne si kazdy pestoval a choval, co potreboval a byl sobestacny. Pak si castecne pestoval, castecne choval a zbytek koupil na trzisti. Dneska uz je lidem zatezko mit na zahrade 2-3 slepice a nadavaj na mrnavy drahy vajicka z genetickych monster krmenych kdovi cim. Ted jeste lidi vedi, kde je supermarket a v nouzi ho mohou prijit vyrabovat. Ve svete online jidla staci sluzbu zablokovat, mesto obklicit a nagelovani vychcipaj hlady. Jenze to je zamer a dlouhodoba strategie, fakt smekam.