Vlákno názorů k článku Senzory Martina Malého: Co by nemělo chybět v kufříku bastlíře-začátečníka? od Miloslav Ponkrác - "Kdyby to byl clanek o vareni pan Maly...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 9. 2017 17:16

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    "Kdyby to byl clanek o vareni pan Maly by napsal, ze pro uvareni michanych vajec je potreba spek, cibule a vejce."

    A pak by dodal když nemáte špek, vražte do toho třeba cement nebo sádru. A když nemáte cibuli, vražte tam třeba feferonky nebo piliny. A pak by vydal kuchařku a dělal by reklamu na půjčky Zaplo. Jo a tuzenská sádra či piliny jsou hrozně drahé, takže vám to řeknu anglicky a kupte si to na ebayi včetně těch vajec.


    "Nasledne by se pod tim strhla diskuze, kde by Petr M. prohlasoval, ze nejdulezitejsi je pochopit, jak slepice vejce snasi, jakym je krmit zrnim, a jak probiha denaturace bilkovin, protoze jen tak muze zacinajici kuchar pochopit, co dela."

    Zatímco jakýsi ded.kenedy by tvrdil, že není třeba vejce rozpitvávat. Není důležité, zda už jsou to pukance smrdící sirovodíkem, nebo čerstvá vejce. Že je jedno, jestli tam dáte pštrosí vejce, hadí vejce, nebo vejce sebrané od pavouka či mravenců. Prostě Petr M. to moc rozpitvává.


    "Dale by se pridal M. Ponkrac s tim, ze on pouziva jen krepelci vejce a slaninu si nechava posilat z Francie."

    A proto Ponkrác silně v této diskusi protestoval proti doporučení Martina Malého nechat si to posílat ze zahraničí, protože v tuzemsku se dají koupit součástky kvalitní a levné.

  • 30. 9. 2017 10:54

    Ivan Nový (neregistrovaný)

    Byl jsem zde, začínajícímu kolegovi jsem doporučil středoškolskou učebnici elektroniky, pro počáteční orientaci a lehký úvod do elektroniky :-)))

  • 2. 10. 2017 18:09

    Karel (neregistrovaný)

    "Maly by napsal, ze pro uvareni michanych vajec je potreba spek, cibule a vejce"

    No, ačkoliv mám články pana Malého rád a čtu je, tak tady se obávám, že pan Malý by sem dal link na Aliexpres kde koupit krájenou cibuli, špek a vejce v prášku. A pak by dal návod, jak vzít tyto tři věci, nasypat je do stroje "Eggomatic", přilít vodu a pak si jen pochutnat na míchaných vejcích.

    Kritika je pak v duchu tom, že zde je návod pro uvařeních míchaných vajec, ve kterém tak nějak chybí vejce a jakákoliv manuální práce, takže student vůbec neuvidí co to je a jak vypadá vejce, nebo že se cibule a slanina krájí. Když pak nastoupí do praxe a někdo před něj postaví ošatku vajec a neoloupanou cibuli, tak na to náš čerstvý profík bude koukat jak vyvoraná myš, protože to pro něj budou věci, které s míchanými vejci nijak nesouvisí. A technologický postup, jak z té hnědé kulaté věci udělat ty drobné kostičky bude magie. To ale nebude nic ve srovnání s tím, co se pokusí udělat s vejci - protože místo aby je prostě rozklepl a použil, tak se je nejprve pokusí usušit a rozdrtit - protože do míchaných vajec se přeci sype prášek a voda, ne? Tak jen doufat, že se je nepokusí usušit a rozdrtit i se skořápkou.

    Adruino apod. jsou zkrátka recepty z kategorie "kupte zmrazenou pizzu, vyndejte ji z krabice, sundejte ten igelit a dejte to péct do trouby na 240 stupňů Celsia na 12 minut". Fóra jsou plná flamewaru o tom, zda 220 nebo 240 stupňů, zda je lepší Ristorante nebo Euroshoper a dotazů typu "nesundal jsem igelit, co teď s tím?" případně "jak poznám, zda jsem sundal igelit?" Jako fajn, má to smysl, já také vařím přes týden z polotovarů. Ale opravdu chceme klukovi, co umí upéct koupenou pizzu, říkat kuchař?

  • 2. 10. 2017 22:03

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    "Ale opravdu chceme klukovi, co umí upéct koupenou pizzu, říkat kuchař?"

    A toto je úplně přesně vyjádřené. Elektronik není ten, kdo umí připojit drát k Arduinu a naprogramovat pouze Arduino, ale v ohmově zákoně už se ztrácí. To není ani bastlíř.

  • 3. 10. 2017 18:55

    PetrM (neregistrovaný)

    Tak. A to ještě ani Malý nezmíní, že na to smažení je potřeba tuk a chudák samouk to hodí nasucho do nerezovýho rendlíku. Při troše štěstí na margarín, máslo nebo olivový extra virgin (rozdíl bude jenom v tom, že to z toho hrnce půjde líp ven).

    Btw, jak to pozoruju, tak nejvíc nadávají i, co by na omezení výstupního napětí zdroje použili transil a podobně... Asi jim šlapu na kuří oka.

  • 30. 9. 2017 2:11

    ded.kenedy (neregistrovaný)

    Bajecna diskuze, pro zacatecnika velmi podnetna. Kdyby to byl clanek o vareni pan Maly by napsal, ze pro uvareni michanych vajec je potreba spek, cibule a vejce. Nasledne by se pod tim strhla diskuze, kde by Petr M. prohlasoval, ze nejdulezitejsi je pochopit, jak slepice vejce snasi, jakym je krmit zrnim, a jak probiha denaturace bilkovin, protoze jen tak muze zacinajici kuchar pochopit, co dela. Dale by se pridal M. Ponkrac s tim, ze on pouziva jen krepelci vejce a slaninu si nechava posilat z Francie. Urcite by se nekdo vyjadril i k tomu, ze ten postup je stejne spatne, protoze na vojne delali vejce pro cely pluk, a ten recept byl uplne jinak.

  • 30. 9. 2017 5:21

    Notorius Maximus (neregistrovaný)

    Buďme rádi, že sem alespoň nechodí Ivan Nový. Ten by do toho ještě zamíchal neomarxismus.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).