Vlákno názorů k článku Senzory Martina Malého: Pokud chcete být špičkový programátor… od sdsa - Ale píše demagogicky, pekaž nemusí znát jak se...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 2. 2016 8:14

    sdsa (neregistrovaný)

    Ale píše demagogicky, pekaž nemusí znát jak se staví pec, jako programátor nemusí znát jak vyrobit procesor. Pekař má vědět, jak pec funguje, tal jako programátor jak funguje procesor... Buď manipuluješ nebo nechápeš obsah vět...

    V tvém příkladě, nastavení SQL a všeho okolo, copak se to občas nenastavuje podle typu procesoru, grafiky apod. abys dostal největší výkon, takže u toho hardwaru-pece musíš mít představu co dělá...

    P.S. dotatek, zesměšnit oponenta na základě formy sdělení místo obsahuu ukazuje, snahu o morální nadřazenost=ty seš ta šlechta, co kritizuje článek, nemáš šajnu o čem to je, ale víš, že jsi lepší. Problém, je že ani nechápeš obsah toho co někdo jiný napsal, a dáváš přirovnání co neodpovídají obsahu, ale potvrzují co cheš dokázat ty... :D Hol to je ta šlechta :D

  • 24. 2. 2016 8:01

    ass (neregistrovaný)

    A teď si polož otázku zda něco podobného není i ve vyšším jazyce u linuxu či windows a zeptej, se jaký čas a zdroje to sešere u toho asm a kolik u toho C++ ...

    To, že autor říkal něco pro pobavení neznamená, že zhodil celý systém, ale jenom, že má humor a nebojí se dělat si ze sebe srandu. Bohužel "šlechta" s toho pak vyvozuje dalekosáhlé důsledky, jako že asm a psát v něm systém je blbost, protože to přeci 20x volalo instrukci...

  • 19. 2. 2016 18:32

    mintaka@post.cz (neregistrovaný)

    Ten popis by odpovídal na MenuetOS http://www.menuetos.net/
    Sleduji ho cca 10 let a stále je aktivní.

    MenuetOS is a pre-emptive, real-time and multiprocessor Operating System in development for the PC written entirely in 32/64 bit assembly language.

  • 12. 2. 2016 9:49

    atarist (neregistrovaný)

    Daji, ale stoji to silene penize (nebo cas, to je to stejny), trpi to malou rozsiritelnosti a kvuli durazu na detaili se zapomina na vysokourovnovejsi optimalizace. Pro veci jako QNX, kde je +- zrejmy, na co se bude pouzivat, pritok penez je konstantni a rekneme i jisty, je to celkem jedno (spis vyhoda), pro obecny OS cesta spatnym smerem a proto zadny z techto pokusu neuspel.

    Priklad vzpominal jeden spolutvurce podobneho OS (assembler, melo to par stovek kB): "meli jsme krasne optimalizovane vykreslovani titulkoveho pruhu oken, vazne vymazlenej kod. potom nekdo zjistil, ze se pri presunu okna zbytecne vola asi 20x, a to proto, ze uz vlastne nikdo moc nevedel, jak se horni prekreslovaci vrstva presne chova, tak to bylo optimalizovane".

  • 11. 2. 2016 18:09

    Ditys

    Pekař nemusí znát technologii stavby pece, ale měl by si ji být schopen sám nastavit - tedy v dnešních podmínkách nainstalovat SQL, službu pro WWW a PHP, nastavit prostředí pro Javu apod. Vlastní aplikace už může být předpečená houska, jen je ta pracnost někde jinde.
    P.S. - umýchat podle vzoru mýchačka (či lidově měchačka :)

  • 11. 2. 2016 13:10

    Karel (neregistrovaný)

    No, současná situace v IT je spíš taková, že se za špičkového pekaře považuje člověk, co vytáhne z mrazáku předpečenou housku, tu posype mákem, a strčí ji do pece. Článek pak netvrdí, že si máte zkusit vyrobit mlýnský kámen. Tvrdí, že je dobré si alespoň jednou zkusit umýchat těsto.

    Přestože se shodneme na tom, že je mnohem snažší, rychlejší i ekonomicky výhodnější ho kupovat už hotové, v úhledných balíčcích s dávkovačem. Pokud máte denně vyrobit tunu různých druhů pečiva, tak prostě nemáte čas si na všechno sám dělat těsto. Ale i tak si myslím, že by si to pekař zkusit měl. Minimálně vědět, z čeho se skládá. Alespoň kdyby rozuměl kvasnicím, droždí a prášku do pečiva, aby chápal, proč to občas kyne moc a jindy vůbec.

  • 11. 2. 2016 12:15

    A.S. Pergill (neregistrovaný)

    Před několika lety jsem zachytil informaci o grafickém operačním systému, který se (coby základ, bez aplikací) vešel na 1 disketu (1,44 MB). Programovali to v assembleru. A bylo to jako blesk, to je vcelku jasné.
    Takže se dají v assembleru psát i větší věci.

  • 11. 2. 2016 7:27

    Michal Pastrňák

    Zabíháš moc daleko, každý pekař by měl vědět, jak se dělá mouka a na co různé druhy mouky použít. Ve výsledku vezme pytel, nasype do hnětače, počká, uplácá chleby, rohlíky, koláčky, cokoliv. Ale až jednoho dne zjistí, že jeho pečivo tak nějak najednou stojí za prd, měl by poznat, že ta mouka je taková divná a že se asi něco nepovedlo, dodavatel to začal flákat atd. Nikdo tu neříká, že si má každý programátor navrhnout vlastní CPU, jen to, že je dobré mít představu, jak to vlastně doopravdy funguje. Z principu je totiž spousta věcí, která se nedá škálovat, HW taky nelze do nekonečna zrychlovat a když se zjistí, že ten kus lejna vytvořenej v Javě je prostě pomalej a žere moc prostředků, přichází na řadu optimalizace (respektive v případě Javy spíš přepsání od začátku v něčem normálním).
    A mimochodem, když jsme u toho pekaře, co určitě musí každý pekař vědět je, jak peče jeho pec. Stejně tak by programátor měl vědět, jak se chová jeho překladač/inter­pretr. Bohužel, dnešní doba je taková, že pokud chce programátor vykreslit zelený čtvercový okýnko s růžovým nápisem, vezme si na pomoc jednu knihovnu, které umí zobrazit okýnka, druhou, která je umí obarvit, třetí, která ho udělá do čtverečku a čtvrtou, která vypisuje barevnej text. Každá z těch knihoven má samozřejmě svoje problémy, každá toho umí milionkrát víc, každá má 10MB, ale to "programátora" samozřejmě nezajímá. Tenhle nešvar je všude. Na webu se to potom projevuje třeba tak, že "pan programátor" klidně přišoupne na stránku jQuery kvůli jednomu pomatenýmu blikajícímu tlačítku, protože se to tak prostě naučil. Má to přece jenom 40kB. Já si o tom myslím, že za prvé tlačítko nemusí blikat, za druhé se to dá řešit jinak, většinou tak dvouma řádkama JS, případně rovnou v HTML5 a ten kdo to udělal v jQuery je pro mě tupec. A tím nechci odsuzovat jQuery, může hodně zjednosušit a zrychlit tvorbu, ale na komára se prostě s kanónem nechodí.

  • 10. 2. 2016 18:09

    meh (neregistrovaný)

    "kazdy by si to mal skusit..." jo jo, a kazdy pekar by si mal skusit opracovat mlynske kamene, aby pochopil tu jedinu zakladnu podstatu pecenia chleba.. achjo

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).